In contextul in care la noi in tara testarea auzului la copii nou nascuti nu este obligatorie multi dintre ei sunt depistati prea tarziu, lucru care duce la o integrare deficitata in invatamantul de masa si mai apoi in societate.
Cu cat ne dam seama mai devreme ca un copil nu aude bine cu atat mai repede el poate beneficia de protezare auditiva si terapie recuperatorie, acesta fiind primul pas ca el sa poata comunica cu cei din jur, sa se dezvolte normal si in final sa poata ocupa un loc in societate, nu la periferia ei.
Ideea proiectului s-a nascut din dorința de a trage un semnal de alarma cu privire la necesitatea testarii auditive la copii, testare ce poate fi facuta imediat dupa nastere. Pornind de la propriile experiente in care copiii nostrii au fost diagnosticati tarziu cu hipoacuzie, in cele mai multe cazuri după vârsta de 3 ani, ne-am propus sa sensibilizam societatea civila cu privire la obligativitatea screeningului de auz la nou-nascuti.
Toate aceste lucruri au fost posibile prin colaborarea dintre membrii asociatiei „Darul Auzului ” si Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva de Recuperare Hipoacuzici Brasov. Astfel, in cadrul proiectului au fost testati 360 de copii din 5 gradinite, copii din grupele mici, in perioada 4 mai – 20 iunie 2015.
Testarea auditiva a avut loc in cadrul gradinițelor, nefiind nevoie de deplasarea copiilor. Totodata, aceasta a fost efectuata intr-un mod obiectiv, cu aparatura performanta si personal calificat.
In functie de rezultatul obtinut la testarea auditiva, parintii copiilor au fost consiliati si indrumati catre medici de specialitate si audiologi.